Wednesday, July 25, 2012

DUYONG PLATFORM

Dah lama aku xpost kat blog aku nih...xmengarut keje yg aku buat sejak dh dpt keje nih..last aritu aku tulis pasal west lutong platform...alhamdulillah semuanya selamat..kali ni aku naik platform duyong di kerteh terengganu. Aku dengar2 cerita dari yg dh ada experience naek platform guna boat...perghhh..lama siot dalam 4 jam..skarang ni kemudahan pengangkutan pun dh maju, dapat la naek chopper @ helicopter dlm
±2 jam gak baru sampai platform nih..biasa la sblm naek chopper pn kita kena dgr taklimat keselamatan sblm dan selepas naek chopper ni. Bkn senang nk dapat naek ni, 1st time aku kena bounce @ kena tendang dari naek chopper walhal dah dgr taklimat dh..tau2 kena tendang..kekekekke..ari kedua aku still makan tido je kat hotel.Masuk ari ke3, 29 Mei 2012 baru la aku boleh naek...alhamdulillah 1st time naek chopper..hehehehe..untung aku,baru keje je dh mcm2 tempat aku dh pegi...kali ni aku naek as a mata2 sebagai specialist switchgear la kononnye...experience pn ntah ke mana..wakakakka..kali ni job aku mmg advance lg sbb aku kena pk kena perhatikan kena tahu kena paham kena nampak kena bijak & segalanya kena la....hahahahha sbb aku kena tau ape benda yg aku kena buat sbb ape kenapa dimana apa siapa bagaimana mengapa kira semua benda la kena soal dan jawab sendiri. aku kena buat report & kena meeting and discuss with client..opss lupa pulak,client aku kali ni perunding ranhill worley & PCSB. aku dok atas ni 3 hari je but kena makesure segala gambar dan info yg aku ambil berguna masa nak buat report. Nasib baik aku dapat bos2 yg mmg prihatin dan sama2 bantu aku dgn pengalaman diorg yg luas. skang aku tgh siapkan final document untuk disubmit ke client. Then diorg akan revise mcm mana and acceptable or not..My boss said that's the best solution if there is no space to install new Switchgear.dari aku cite je bek aku letak gambar2 aku ambik kat duyong platform.
Ni picture masa aku sampai ada kren patah sebab beban yg diorg declare x sama dgn beban barang so bila angkat beban lebih maknanya cari nahas lah..ni la akibatnya kalau xdeclare btl2 beban barang yg nk diangkat kren.

aku suka tgk part ni sebab api dia xpadam2 pn...hahahahha
 hahahahha..kononnye la..hehehehe..saje ambil peluang bergambar ..bkn senang nk ada gambar kat atas platform ni..
 ni aku tgh ambil data @ info ape yg perlu..
Yang pakai coverall petronas 2 salah seorg team petronas utk projek ni. muda lg dari aku..








ni la rupenye salah satu protection yg ada nama dia VCU tahun keluaran kalau xsilap dh dekat 20thn dah..



1 comment: